Vårdval Västmanland tar form

Senast på torsdag 8 november ska de familjeläkare som vill driva en vårdcentral i länet nästa år lämna in begäran om auktorisation till landstinget. Den första januari börjar landstingets nya närsjukvårdsprogram att gälla, då man som vårdtagare listar sig hos en vårdcentral, och inte hos en läkare.

Landstinget kommer att godkänna och auktorisera alla vårdgivare som förbinder sig att följa de regler som landstinget satt upp. Både landstingsdrivna vårdcentraler och privata vårdgivare som vill driva vårdcentral i länet från och med den första januari måste ansöka om auktorisation hos landstinget.

Hur många vårdgivare som hittills kommit in med anbud är sekretessbelagt tills upphandlingen är avslutad.

Vårdval Västmanland

Så här beskriver landstinget innehållet i Vårdal Västmanland

  • Landstinget godkänner - auktoriserar - vårdgivaren och tecknar kontrakt om åtaganden.

  • Invånaren väljer/listar sig på familjeläkarmottagning och får där en fast läkarkontakt.

  • Vårdpengen följer patienten dvs tillfaller den mottagning där patienten är listad. Avdrag görs när fastställda mål inte uppnås.

  • Patienten ges rätt till remissfria besök hos sjukgymnast, naprapat och kiropraktor.

  • Hälso- och sjukvårdsupplysningen, HSU svarar för rådgivning, hänvisning och bokning på primärvårdsjour. Under 2008 utökas HSU och kommer att vara öppen 24 timmar om dygnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".