Mängder av vatten når aldrig våra vattenkranar.

Dricksvattnet läcker ur ledningarna

Omkring sex miljoner kubikmeter vatten läcker ut ur de kommunala dricksvattenledningarna i Västmanlands län varje år. Det motsvarar en fjärdedel av det dricksvattet som pumpas ut i rören. Orsaken till svinnet är gamla och läckande ledningar.

Mer än 170 miljoner kubikmeter vatten läcker ut ur de kommunala dricksvattenledningarna i landet varje år.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

I Västmanland är det omkring 6 miljoner kubikmeter vatten som skickas ut i vattenledningarna, men som aldrig når våra kranar.

Det är sammanlagt omkring 24 miljoner kubikmeter kommunalt dricksvatten som skickas ut, men ungefär 25 procent av det vattnet, dvs sex miljoner kubikmeter, når aldrig abonnenterna. Det försvinner i stället ut genom större och mindre vattenläckor i rören.

I stort sett alla kommuner har problem i olika omfattning med gamla, läckande ledningar.

I exempelvis Sala och Västerås finns ledningar som är 100 år gamla, även om det inte behöver vara de äldsta ledningarna det är mest problem med, andra orsaker - som material - spelar stor roll.

Minst svinn i länet har Kungsör, omkring 10 procent.

I Hallstahammar var det riktigt illa för 5-6 år sedan, då försvann hälften av dricksvattnet i läckor. År 2002 höjdes därför taxan, man fick råd med mer underhåll. Idag ligger kommunen på omkring 30 procents svinn, tillsammans med Köping och Sala.

Men problem finns fortfarande, menar Ronny Jäderén, chef för anläggningsavdelningen i Hallstahammars kommun:

- Det finns säkert väldigt många mindre läckor som aldrig upptäcks, mycket går in i de också gamla avloppsledningarna vi har, och även till dagvattnet.

Rent ekonomiskt är inte svinnet något jätteproblem för kommunerna, men med för dåliga ledningar kan det bli stora läckor, och reparationer innebär alltid risker.

- Det finns en risk att få in bakterier när man gör en tryckledning trycklös. Man måste verkligen laga de här ledningarna med omsorg, det är ett livsmedel vi levererar till abonnenterna, säger Ronny Jäderén till P4 Västmanland.

I siffrorna som gäller svinn ingår även vatten som kommunen själv förbrukar men inte mäter, men det är oftast en mindre andel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".