Arbetsförmedlare blir coaher /Foto:Scanpix

Arbetsförmedlare blir coacher för bättre matchning

Länsarbetsnämnden och Arbetsmarknads-styrelsen, AMS, kommer att slås ihop till en ny myndighet: Arbetsförmedlingen.

Samtidigt ska arbetsförmedlarna jobba mer som coacher och koncentrera sig på det de är bäst på; att serva arbetsgivare med personal och hjälpa arbetslösa ut i arbetslivet.

Karl-Erik Pettersson är chef för arbetsförmedlingen i Västerås.

-Coach innebär att man stödjer och vägleder. Det behöver en del av våra arbetssökande. Framförallt om man varit arbetslös en tid.

Detta sätt att arbeta som coacher har inte funnits tidigare.

- Inte på samma sätt. Jag tycker det är en modern förändring så till vida att det innebär att vi fokuserar på den kärntjänst som vi är riktigt bra på. Det är framförallt att se till att förmedla bra arbetskraft till våra arbetsgivare som är väldigt nöjda när vi mäter också kundmässigt och också kunna stödja våra arbetssökande på ett bra sätt. Så det är oerhört viktigt för oss.

Den nya organisationen är en följd av regeringens sparkrav.

500 miljoner ska sparas och runt 800 jobb försvinner i hela landet när länsarbetsnämnden och AMS slås ihop. Det är främst antalet chefer och administrativ personal som ska bli färre.

Västmanland ska spara ungefär en och en halv miljon, det handlar om sex till åtta personer som får gå.

Länet delas in i tre arbetsmarknadsområden, Västerås, Fagersta och Köping, som får tre olika chefer.

Förut var länet ett enda område.

Totalt i landet ska det finnas 68 arbetsmarknadsområden.

Karl-Erik Pettersson, som blir chef för Västerås, tror på det här sättet att jobba, att man kommer närmare de man ska hjälpa.

-Hela idén går ju också ut på att vi ska ägna mer tid åt företagsbesök och vi ska se till att coacha och stödja enskilda arbetssökande på ett bättre sätt än vad vi gör idag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".