Få killar testas för klamydia

I Fagersta har antalet fall av klamydia ökat märkbart det senaste året. I ett försök att stoppa smittspridningen har en test-kampanj genomförts bland unga män i kommunen.

Kurator Madeleine Åkerlind på Ungdomsmottagningen säger att förvånansvärt få killar nappade på erbjudandet:

- Det blev tyvärr bara 47 stycken. Vi hade hoppats på betydligt fler, ungefär kanske 100 med tanke på hur många det finns i åldersgruppen, säger Madeleine Åkerlind.

Hon tror att många killar fortfarande kanske tycker det är lite pinsamt och att de helt enkelt inte vågar testa sig.

Till Ungdomsmottagningen i Fagersta vänder sig många tjejer som vill testa sig för klamydia. Men killarna är svårare att nå. Därför genomfördes kampanjen, och det var gymnasiekillar på Brinellskolan och anställda killar under 25 år på Seco Tools som erbjöds att testa sig. Enlig Madeleine Åkerlind var det bara en enda som testade positivt.

Men det resultatet går stick i stäv med hur det ser ut i Fagersta. Enligt Madeleine Åkerlind har antalet smittade ökat med 59 procent från förra året. Mellan januari och oktober förra året testade 32 unga i Fagersta positivt för klamydia. Samma period i år var antalet 72. Även om också antalet tester ökat, så är Madeleine Åkerlind oroad och hon ser en stor orsak till ökningen:

- Alkoholen har ju en stor inverkan i den här frågan. Mycket sker med alkoholens inblandning och jag tror att det är en faktor, man skyddar sig inte, säger Madeleine Åkerlind till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".