Ingen försäljning av Skälbyskolan - trots förda samtal

Nu kommenterar Samuel Stengård, Citykyrkans talesman, den senaste tidens turbulens på friskolan Skälbyskolan i Västerås.

Trots risk för både elev- och lärarflykt om Citykyrkan driver skolan vidare och inte säljer till en annan huvudman, finns inga planer på att sälja, säger han.

Men samtidigt för Citykyrkan samtal om en eventuell försäljning:

-Det vi har sagt är att vår intention aldrig har varit att sälja skolan. Det finns inte med nu heller. Däremot har vi alltid sagt att vi är öppna för att föra samtal. Både nu och i framtiden. Beroende på vad som händer i samhället måste man vara öppen och beredd på att föra dialog med andra aktörer också. Men det är inte likställt med att man är beredd att sälja.  

Turbulensen kring Skälbyskolan började när rektorn Björn Nordén lämnade skolan, och i dagsläget hotar både elev- och lärarflykt om inte huvudmannen Citykyrkan säljer skolan till en annan huvudman.

Västanfors församling är intresserade av att ta över, och Samuel Stengård säger att man haft ett samtal med Västanfors om en eventuell försäljning och att man nu väntar på att Västanfors ska ta kontakt igen.

Men i nästa andetag är han noga med att påpeka att man inte har några planer på att sälja.

Samuel Stengård är inte orolig för att många föräldrar ska flytta sina barn från skolan:

- Vi kommer att klara oss med de elever som vi har kvar. Och då får man jobba med rekrytering av nya elever. Men våra önskemål är ju naturligvis att vare sig personal eller föräldrar väljer att ta sina barn eller sluta.

Någon lägsta gräns för hur många elever som måste vara kvar för att skolan ska kunna drivas vidare ser han inte.

-Nej inte som jag ser det i dagsläget. Naturligtvis försvinner alla barn så har vi en situation men det finns det ingen indikationer på idag, säger Samuel Stenbård, Citykyrkans talesman när det gäller Skälbyskolan.

Men Västanfors församling är trots Citykyrkans försäkran om att det inte blir någon försäljning, fortsatt intresserade av att ta över skolan. Det säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors församling.

- Eftersom det är ett sånt massivt tryck från föräldrar och personal som vill att vi tar över skolan på nåt sätt. Så vi kan ju inte dra oss ut då utan vi får ju försöka se på vilket sätt vi kan hjälpa de här föräldrarna och personalen, säger Henrik Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".