Regler om strandskydd följs inte

Kommunerna i länet visar stora brister i hur man följer bestämmelserna om strandskyddet, detta enligt en rapport från länsstyrelsen.
Strandskyddet är till för att som det heter trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv, och bevara goda förutsättningar för växt- och djurlivet. Vid Mälaren gäller strandskyddet 300 meter från vattnet, vid andra vatten i länet gäller 100 meter, men det går att få dispens för att till exempel bygga en bastu, en brygga eller bygga om fritidshus till permanentboende. Länsstyrelsen har gått igenom alla beslut om dispens som kommunerna fattat mellan 1994 och 2001. Länsstyrelsen riktar hård kritik mot kommunernas bristfälliga dokumentation av besluten, som gör att det är svårt att granska besluten, till exempel för naturvårdsverket, som har möjlighet att överklaga dispensbeslut. Om de här bristerna gör att strandskyddet verkligen hotas är svårt att säga, enligt rapporten, just eftersom kommunernas underlag är så dåligt. I rapportens slutsats skriver länsstyrelsen att kommunerna måste nå en drastisk förbättring på det här området, annars kan länsstyrelsen överta möjligheten att besluta om dispens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".