Änkor stora förlorare i nya pensionssystemet

Änkor och änklingar förlorar i genomsnitt 300 kronor i månaden i pension från årsskiftet. Detta sedan den här gruppen pensionärer inte kompenseras för den skatt på pensionen de måste betala från första januari.
I dag samlades flera änkor på Sigmatorget i Västerås för att protestera. Irene Tull från Stockholm säger till P4 Västmanland att det är en skam för landets politiker att bete sig på det här sättet. Änkepensionärerna, eller efterlevandepensionärerna, har länge protesterat mot den inkomstprövning som regeringen införde 1997, och som gjorde att 35 000 änkor förlorade minst 2700 i månaden med bara 3 månaders varsel. Från den första januari i år togs den inkomstprövningen bort, till glädje för alla med efterlevandepension. Men samtidigt gjordes pensionssystemet om, och det särskilda grundavdraget togs bort. Ålderspensionärerna kompenserades för detta, men så visade det sig att efterlevandepensionärerna, änkorna och änkemännen, inte kompenseras. Det innebär att vissa i den här gruppen förlorar upp till 1.100 kronor i månaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".