Rekordhöga villapriser i Västerås

Villapriserna i Västerås slår alla rekord. Bara en av tio villor kostar under en miljon. Men skillnaden mellan Västerås och övriga länet är stor.
Idag finns det knappast någon villa på begagnade marknaden i Västerås som kostar under miljonen. Söker man sig däremot ut till Skultuna går det möjligen att komma undan med lägre priser. Skälen till de höga priserna är flera men mäklare P4 Västmanland talat med säger att när det är dags att lägga anbud på en villa som är till salu så finns det nästan alltid en stockholmare med. Och det innebär att priset går upp rejält. Ofta är det någon som sålt sitt hus i Stockholm och som vill flytta ut en bit från storstan - och då finns det pengar. Den låga räntan gör samtidigt att många anser sig ha råd att bjuda mer på villan än vad man annars skulle tänkt sig. Men även de dyra bostadsrätterna i flerfamiljshusen utmed Öster Mälarstrand och i hamnen bidrar till den höga prisnivån. För när en insatslägenhet kostar över miljonen dras villorna med. Den nivå som villamarknaden hamnat på har dessutom inneburit att många spekulanter börjat fundera på att bygga nytt istället för att köpa en begagnad villa för ett par miljoner. Men om villapriserna i Västerås ligger högt är det desto billigare att flytta ut i länet. Visserligen syns en viss ökning av priserna även i andra kommuner men fortfarande är det billigt att köpa hus i exempelvis Surahammar och Skinnskatteberg. Där kan man få mycket hus för en halv miljon och medelpriset för en villa i länets minsta kommun i Skinnskatteberg ligger inte ens på 400.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".