Missbruket är över - men var ska man bo?

För få träningslägenheter till ex-missbrukare

Det finns för få träningslägenheter i Västerås för före detta missbrukare.

En av alla dem som står i kö är 45-årige Pekka Kuru, som nu är nykter efter ett 20 år långt missbruk av alkohol och narkotika.

Han bor sedan ett år tillbaka på ett korttidsboende - för länge, tycker han själv.

Pekka Kuru har nu varit nykter i över ett år och har bott på korttidsboendet Håven lika länge, trots att det är tänkt att man ska bo där i maximalt tre månader.

Nu köar han för en träningslägenhet, och känner sig övergiven av socialförvaltningen.

- Själv tycker jag att jag har bott här för länge, jag kommer ingenstans. Jag står och stampar på samma ställe, fast jag behållit min nykterhet och vill gå vidare, säger Pekka Kuru till P4 Västmanland.

När Pekkas bror dog av sitt alkoholmissbruk bestämde han sig för att bli nykter. Då var han hemlös och i mycket dåligt skick.

Han har jobbat hårt för att stå emot suget och gör så fortfarande. Men han har klarat det och ser fram mot ett värdigt ”Svenssonliv” igen. Pekka hade både familj och jobb när alkoholen tog över livet för tjugo år sen.

Nu har han mycket att bevisa för sina barn och sin mamma:

- Jag ska ge dem det finaste som finns av mig som jag har kvar. Tiden talar för oss, jag gör allt för dem, de är allt för mig, säger Pekka.

Han har blivit lovad en träningslägenhet av socialförvaltningen, men tiden går. Enligt Västerås stad finns det 42 träningslägenheter i Västerås. Alla är upptagna och Pekka är en av dem som köar. P

På Håven har han varken egen toalett eller dusch och kan inte laga sin egen mat. Allt som går in i rummet i det slitna huset är en säng och en tv.

Inte alla boende på Håven har kommit lika långt som Pekka i sin nykterhet och kan komma hem påverkade. Det är jobbigt för Pekka, som kämpar med att stå emot suget varje dag.

Men han har bestämt sig för att lyckas; all kamp ska inte ha varit förgäves.

- Jag har börjat min nyktra väg och insett att jag mår bäst så här, absolut. Jag ser en fin framtid framför mig, det gör jag. Men det är synd det här med bostaden att det ska ta så’n tid, säger Pekka Kuru till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".