Akuten i Västerås får kritik.

Förslag från patient: "Akuten borde sortera remisser direkt"

Om alla patienter med remiss kunde få visa upp den direkt, i stället för att - som nu - ta en nummerlapp och vänta på sin tur skulle akutmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås fungera bättre.

Det tycker 82-årige Thore Gårmark i ett brev till landstinget.

Tidigare i höstas kom han in akut till lasarettet i Västerås med - som det skulle visa sig - en lätt hjärtinfarkt.

– Man blir oroad och min fru som har litet lätt panikångest blev ju nästan hysterisk eftersom ingenting hände, säger Thore Gårmark till P4 Västmanland.

Under några dagar i oktober trodde Thore Gårmark att han höll på att bli förkyld. Han försökte kurera sig utan att det hjälpte och började misstänka att det kunde vara något med hjärtat, som han tidigare hade haft problem med och opererat.

Vårdcentralen fann att det var något med hjärtat och gav honom en remiss till akuten. På akuten tog Gårmark en nummerlapp och satte sig ner och väntade - i 35 minuter innan han blev uppropad.

– I och för sig hade man skylt uppsatt att om man mådde mycket illa - men det verkade som om man skulle vara närmare döden - så skulle man trycka på en knapp, säger han.

Gårmark hade fått en lätt hjärtinfarkt, och säger att han sedan blev väl undersökt och behandlad.

Nu föreslår han alltså att patienter med remiss borde få lämna fram den direkt för en första bedömning.

Men akutmottagningens tillförordnade chef Per Weitz tror inte att det är möjligt att ha total kontroll på alla de över 50 000 besök som mottagningen har årligen.

– Och någonstans måste det ligga litet ansvar på både den som skickar in patienten med misstänkt eventuell allvarlig sjukdom eller på patienten själv att ge sig till känna, säger Per Weitz till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".