Politiker strök bort kris med rödpenna

De borgerliga politikerna i kommunstyrelsen i Heby vill inte ta ansvar för den ekonomiska krisen. Det anser oppositionsledaren Carina Schön, sedan kommunstyrelsen strukit värdeladdade ord som kris och nedskärningar i ett brev till förvaltningarna från kommunchefen.
Kommunchefen Bo Glaas skrev, på uppdrag av kommunalrådet Rolf Edlund, ett brev med ett mycket tydligt innehåll till kommunens förvaltningschefer. Han förklarade den ekonomiska situationen i lättbegripliga termer. Tuffa åtgärder måste till för att få balans på ekonomin, för att komma ur krisen måste man spara. Men när brevet hamnade på kommunstyrelsens bord tog de borgeliga politikerna fram rödpennan och strök många värdeladdade ord. Oppositionsledaren, socialdemokraten Carina Schön blev mycket förvånad. - Jag kände att de ville komma i från ansvaret, de tar inte på sig ansvaret för kommande nedskärningar. Det handlar ju om ganska stora summor två år framöver. Man ville liksom smyga in det. Hur allvarlig är krisen? - Jag tycker att den är allvarlig. Jag arbetar ju inom kommunen och får tecken på att det verkligen är kris, man kommer att få svårt med de här nedskärningarna. - Nu är vi öppna Heby och då tycker jag att man inte ska hyscha om saker och ting, utan tala om hur läget är. Borde man alltså ha följt linjen som kommunchefen hade i brevet från början? - Jag tycker det, jag tror att det är viktigt att alla anställda förstår läget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".