Beslut om omhändertagande bakom kidnappning?

Den kvinna som igår rövade bort sin fem-åriga dotter från ett daghem i Västerås, bodde fram till i november tillsammans med dottern i en lägenhet i Västerås.
Kvinnan dödade år 1999 sin nyfödde son på BB i Västerås, och dömdes därefter till rättspsykiatrisk vård. Den 24-åriga kvinnan hade fram till början av november gemensam vårdnad om den 5-åriga dottern tillsammans med flickans pappa, och bodde i en egen lägenhet i Västerås. I lägenheten i Västerås har kvinnan, enligt beslut i länsrätten, haft rätt att ensam ha hand om barnet; hon har bott som vilken mamma som helst tillsammans med sitt dotter. Hon har även påbörjat en utbildning. Enligt överläkare Per-Olof Alm på den rättspsykiatriska enheten i Sala där kvinnan vårdades, har hon haft en årslång permission och hela tiden haft täta kontakter med ett vårdlag av psykologer och vårdare. Permissionen är ett sätt att låta den dömde träna sig på att klara sig ute i samhället samtidigt som personalen på den rättpsykiatriska enheten fortfarande kan kontrollera att patienten klarar av det. Samtidigt som rättspsyk har jobbat för att kvinnan ska klara sig själv ute i samhället har socialen hela tiden tyckt att kvinnan är farlig för sin dotter, och i november förra året fattade Individ- och familjenämdnens ordförande Mats Ericsson beslut om att dottern omedelbart skulle omhändertas. Orsaken var att kvinnan, enligt Mats Ericsson, åter fick psykiska problem. I väntan på att de skulle hitta ett familjehem har dottern bott hos sin pappa och sin farmor. Sedan dess har mamman bara fått träffa sin dotter under bevakning. I måndags fick mamman del av socialens utredning bakom beslutet, och igår hämtade hon sin dotter under ett obevakat ögonblick och försvann. Polisen är mycket förtegen om vad spaningarna efter kvinnan gett. Enligt presstalesmannen Björn Svensson pågår just nu så kallad inre spaning, det vill säga förhör med bland andra dagispersonal och anhöriga, men han vill inte säga om man fått fram några nya uppgifter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".