ABB överens om asbest

ABB har nått en överenskommelse i asbestfrågan i USA. Det framgår av en pressmeddelande från företaget. Det är dotterbolaget Combustion Engeneering som stämts i USA.
Uppgörelsen kostar ABB ungefär 1,5 miljarder dollar, eller motsvarande nästan 14 miljarder kronor i dagens dollarkurs. Enligt pressmeddelandet från bolaget är man överens med representanter för målsägare i asbestfallen om en särskild konkursplan för Combustion Engineering (CE). Uppgörelsen måste dock även godkännas av minst 75 procent av målsägarna. I början av nästa vecka skickar ABB ut planen till alla målsägare som får ta ställning. ABB menar dock att de advokater man redan nu nått en uppgörelse med representerar för ett tillräckligt antal målsägare för att planen ska godkännas. Asbestkraven härrör från 1960- och 1970-talen då CE använde material som innehöll asbest som isolering i tryckkokare för kraftindustrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".