Kjell Endeborn hoppas på bättre kontroll av familjeläkarna

Samtidigt som landstinget aviserat om stora nerskärningar så inrättar man en ny chefstjänst.

Kjell Endeborn, Divisionschefen för Närsjukvården, har bytt jobb och blivit kanslichef för det nya familjeläkarsystemet Vårdval Västmanland.

Att den nya tjänsten tillkommer samtidigt som man presenterar nya tuffa besparingar kommenterar Kjell Endeborn, ny kanslichef för Vårdval Västmanland så här:

-Det här är två helt olika ursprung till det som händer egentligen. Divisionen har ju varit med då och räknat fram det sparförlag som vi har varit ålagda och nu presenterades det. Den processen som ligger bakom den här förändringen för mig nu det är det projektet som jag har drivit med framtagandet av det nya närsjukvårdsprogrammet för Västmanland där det nu har gått så långt att upphandlingen är fullt igång och anbuden ska öppnas och så vidare, och då måste man ha en funktion i landstinget som kan handskas med det här. I princip kan man säga att det rör sig om en en beställarenhet och det finns inte i landstinget just nu, säger Kjell Endeborn, ny kanslichef för Vårdval Västmanland, till P4 Västmanland.

Hoppas på bättre kontroll av familjeläkarna

Från och med årsskiftet har Västmanland ett nytt familjeläkarprogram.

Alla vårdcentraler såväl landstingsägda som privata har fått ansöka om så kallad auktorisation för att kunna bedriva verksamhet. Ansökningstiden gick ut för en vecka sedan och nästa vecka räknar lanstinget med att vara klar med vilka familjeläkare som får tillstånd att driva en vårdcentral i länet.

Och det är just Kjell Endeborn som ska ansvara för att införandet av det nya systemet fungerar och att familjeläkarna fyller de krav som ställs:

-Landstinget ställer ju krav på sina utförare och man måste ha någon funktion som följer upp, så att säga, att man ger en rimlig vård för de pengar landstinget ändå betalar och det här måste en separat funktion handha på något sätt. Och inte minst har vi ju fått kritik efter ”Kalla fakta”-programmet för man menar att vi har varit dåliga på det här så att jag hoppas det blir bättre nu. Det är vår absoluta ambition i alla fall att försöka hitta sätt att följa upp det här på ett annat sätt än man har gjort hittills, säger Kjell Endeborn, till P4 Västmanland. 

Anne-Christine Ahl, tidigare biträdande chef, har tagit över Kjell Endeborns uppgifter som divisionschef för närsjukvården. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".