Demonstration i dag mot försämrad sjukförsäkring

Handikapporganisationerna i Sverige protesterar under tisdagen mot försämringarna i sjukförsäkringen.

I Västerås gick demonstrationståget från landstinget, via försäkringskassan, till stadshuset i Västerås.

- Det här är en rikstäckande manifestation. Jag hoppas att politikerna läser igenom detta och vidarebefordrar detta till politikerna. Det säger Mikael Kallin var en av ledarna för demonstrationen.

Här nedan följer några av kraven som framfördes vid dagens demonstration:

· Vi är inga fuskare. Vi är i behov av stöd. Lyssna på våra erfarenheter och kunskaper om våra egna kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar!

· Idag har vi som har förtidspension på deltid inte rätt att vara engagerade i våra egna föreningar utan att riskera vår försörjning. Garantera oss föreningsfrihet!

· Den starkaste drivkraften för att få ett jobb ligger hos oss själva. Idag drunknar den i byråkratin. Samordna rehabiliteringen! Stöd våra förmågor och resurser!

· Avskaffa försäkringsläkarna! Ge istället den behandlande läkaren stöd att bedöma vår arbetsförmåga.

· Stärk rättssäkerheten! Återinför medborgarinflytande i myndighetens beslut, nu när socialförsäkringsnämnderna avskaffas!

· Satsa resurser på kvalitetshöjning i myndigheterna! Lättbegriplig information, gott bemötande, kvalitetssäkrad handläggning, ta bort motstridande regler!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".