Psykpersonal har gett upp

Nu är situationen på de slutna avdelningarna på psyk i Västerås så pressad, att personalen inte längre orkar eller hinner rapportera fel och brister till sina chefer. Något de måste göra enligt Socialstyrelsens regler. Dessutom upplever personalen att cheferna ändå inte åtgärdar problemen.
Det kan handla om hotelser, överbeläggningar och felbehandlingar av patienter. Såhär säger Susanne Gunnarsson, sjuksköterska på avdelning 95, om varför personalen inte längre rapportar problem: - Det känns som ''varför ska jag skriva, det händer ändå ingenting'', säger hon till P4 Västmanland. Både sjuksköterskor och skötare måste skriva så kallade avvikelse- och tillbudsrapporter när något utöver det vanliga inträffar. Annars bryter de mot Socialstyrelsens föreskrifter om avvikelserapportering. Tillbudsrapporter skrivs exempelvis vid överbeläggningar, när personal har utsatts för hot om våld eller när personal larmar. Avvikelserapporter skrivs när något som avviker från det normala händer en patient. Det kan handla om felbehandlingar, felaktigt bemötande eller felmedicinering. Avvikelserapporterna skickas till avdelningschefen och tillbuden till både chef och fackförbund. Därefter är det är meningen att cheferna ska åtgärda problemen, men så har inte skett, och det slår hårt mot både personal och patienter. - Det är vår arbetsmiljö det handlar om. Vi har för många patienter på avdelningen, och det hotar patientsäkerheten och vår arbetsmiljö blir sämre, säger sjuksköterskan Susanne Gunnarsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".