Brevskojare skriver bok

Arboga är en av många kommuner som råkat ut för en brevskojare. Som vi berättat fick Arboga för en tid sen en förfrågan från en man som undrade om kommunen kunde tillhandahålla ett indianreservat. Nu visar det sig att mannen skrivit över 2 000 brev med absurda förfrågningar.
Arboga är i gott sällskap med Bromölla, Borås, Tierp, Berg och Åre. Alla kommunerna har fått samma förfrågan om indianreservat från mannen. Det är Svenska Dagbladet som skriver om mannens 2000 brev, som skickats till företag, myndigheter, organisationer och alltså några kommuner. Och det gäller inte alls bara indianreservat. Stadsministern har till exempel avslagit en ansökan om nio miljoner i bidrag till en uppsättning av Nürnbergrättegången som kasperteater i Haninge. Ett djurmatsföretag fick en förfrågan om att sponsra den första radiokanalen utanför USA som vänder sig direkt till djur. Företaget svarade nej. Handelsbanken Finans fick ett erbjudande om unik mimdans av den opolitiska organisationen Mantra, som också ville övernatta på banken i medhavda sovsäckar. Banken svarade nej av säkerhetsskäl. Mannen bakom breven uppgav bara en postbox i Stockholm,och flera brevmottagare har fattat misstanke om att förfrågningarna inte var seriösa. Men i till exempel Bromölla avhandlades förfrågan om indianreservatet ända upp i kommunstyrelsen. Mannen bakom breven har hela tiden haft en plan med sitt brevskrivande. Både breven och svaren kommer att publiceras i en bok.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".