Ingen granskning av reumatikervård

Socialstyrelsen kommer inte att granska reumatikervården i Västmanland. Detta trots att Reumatikerförbundet anmält landstingen till socialstyrelsen för brott mot hälso- och sjukvårdslagen för att väntetiderna är för långa.
Men Dan Andersson, enhetchef på Socialstyrelsens Örebro-enhet dit Västmaland tillhör, säger till P4 Västmanland att är anmälningarna för få för att man ska göra en granskning. Väntetiden till en specialist i icke-akuta fall är just nu 64 veckor, alltså över ett år. Detta trots att man enligt lagen har rätt att få vård inom tre veckor. Det var för för ett år sen som Reumatikerförbundet anmälde landstingen till Socialstyrelsen för brott mot hälso- och sjukvårdslagen, efter en kartläggning som visade att väntetiderna till specialistvård var alldeles för långa. I somras beslutade Socialstyrelsen centralt att det är upp till varje lokal enhet att ta ställning till en eventuell gransking av rematikervården. Men den lokala enheten i Örebro som har tillsynsansvaret för Västmanland anser alltså inte att det behövs nån granskning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".