Skarp kritik efter städvarsel i Västerås

58 personer har varslats om uppsägning från företaget Förenade Service i Västerås när företaget lägger ner sin verksamhet på orten. Företaget har jobbat på entreprenad åt kommunen, men enligt kritiker var företagets anbud vid upphandlingen för lågt.

Anneli Blückert, som städar åt Förenade Service, är kritisk mot företaget men framförallt mot Västerås Stad som antog det alltför låga anbudet.

- Jag tycker det är fördjävligt rent ut sagt, men det var ju inte oväntat i och med att det var ett så lågt bud från början, så Västerås Stad borde ha sett att det inte skulle fungera, säger hon.

- De (Västerås Stad) har sålt ut oss till lägstbjudande, de bryr sig inte alls om människor utan det är bara pengar som räknas, säger Anneli Blückert.

58 personer jobbar på Förenade Service i Västerås, ett av de företag som tog över städningen från Västerås Stad när kommunen lade ut städningen på entreprenad förra året. Anneli Blückert var en av dem som fick sluta på kommunen och fortsätta sitt jobb på Förenade Service istället.

Nu förlorar de anställda sina jobb, och Anneli Blückert säger att det betyder osäkerhet, och eventuell arbetslöshet när Förenade Service lägger ner sin verksamhet i Västerås i maj nästa år. Om någon annan entreprenör tar över, och om städarna på Förenade Service i så fall får jobb där, är än så länge oklart.

- Vi har fått en fin julklapp i år också, säger Anneli Blückert. För två år sedan fick vi från Västerås Stad att vi skulle skriva på om vi ville gå med över (till Förenade Service), det är bra fram till jul det här, då mår man gott, säger hon ironiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".