Få kvinnor i landstingstoppar

Det finns få kvinnor i toppen inom landstingen i Sverige. Det visar en sammanställning som tidningen Landstingsvärlden har gjort. Västmanland ligger på andra plats i landet med 60 procent kvinnor.
Av Sveriges 143 landstingsråd, alltså avlönade landstingspolitiker, är bara 55 kvinnor. Det är drygt 38 procent. I Västmanland är 60 procent av landstingsråden kvinnor - det är långt över genomsnittet och ger länet en andraplats på listan för hela landet. I Västmanland finns totalt tio landstingsråd. Sex av dem är alltså kvinnor. I fullmäktigeförsamlingarna inom landstinget råder efter valet i höstas nära nog jämvikt mellan könen. På den punkten hamnar Västmanland på tolfte plats med 46,9 procent kvinnor. Totalt i landet är 38,9 procent av landstingsråden kvinnor. Samma siffra i fullmäktige är 46,7 procent. Två län - Kalmar och Halland är helt utan kvinnliga landstingsråd. Landstingsråd i Västmanland Glenn Andersson (s) ordförande landstingsstyrelsen Monika Wilander (v) 1:e vice ordf. i landstingsstyrelsen Denise Bergström (s) Elisabeth Löf (s) Rigmor Åkesson (s) Oppositionsråd Kerstin Dellham (m) 2:e vice ordf. i landstingsstyrelsen Inger Elison (c) Hanke Joneklav (kd) Torsten Källberg (fp) Thomas Wihman (mp)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".