"Landstingets underskott gick att förutse"

Redan förra våren kom varningar om att landstingets ekonomi var i olag. Landstingsrevisionens vice ordförande Sven-Erik Gårdhage flaggade för just det redan i våras när bokslutet för 2001 presenterades.
Sven-Erik Gårdhage tror att en av förklaringarna till att inget gjordes för att hindra underskottet är att det var valår och därmed svårt för politikerna att dra åt svångremmen. Är förklaringen så enkel att det under ett valår går det inte att göra besparingar... - Jag tror ju att det är svårt att göra det då... Så man kan skylla den ekonomiska situationen här på att det var valår? - Naturligtvis är det inte bara det. Det är ju också svårt att bromsa upp en stor ångare som landstinget är. Men det har inte heller gjorts mycket för att göra det. Enligt Sven-Erik Gårdhage stod det redan vid 2001 års bokslut klart att kostnadsökningstakten för landstinget var över nio procent. - Visserligen hade man höga intäkter, dels från skattehöjningen, dels höga inkomster från staten, som gjorde att man fick ett positivt bokslut. Men kostnadsökningstakten fanns ju kvar. Och 2002 skulle man inte få samma ökning av intäkter. Så det var ganska enkel matematik att det skulle gå så här. Vad är det som har kostat för mycket? - Det är ju sjukhusvården som tagit merparten, 240 miljoner, det innebär en kostnadsökningstakt på 12-13 procent. Vad beror det på att kostnadsökningen rusat iväg? - Det finns ju många skäl till det. Det vi har pekat på är att man normalt ska hålla sina budgetramar, vilket man ju inte alls har gjort. Uppstyrningen av det har varit svag. Varken politiker eller tjänstemän har tagit tag i det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".