Dyrare läkemedel i Västmanland

Landstinget i Västmanland betalade förra året totalt 493 miljoner kronor för receptbelagda mediciner. Det innebär att landstingets kostnader för läkemedel ökade drygt åtta procent. Det visar siffror från Apoteket som tidningen Dagens Medicin tagit del av.
-Jag är ändå nöjd eftersom ökingen i Västmanland är lägre än på andra håll i landet, säger Hans Andersson, ordförande i läkemedelskommittén i Västmanland, till P4 Västmanland. Sedan år 2000 har landstingen tagit över allt större del av läkemedelsnotan och för det får de ersättning från staten, men den statliga ersättningen täcker inte kostanden. Landstinget Västmanland fick själva betala omkring fyra miljoner kronor för läkemedlen förra året. Från första oktober förra året är det lag på att apoteken måste ge ut den billigaste medicinen till kunderna. Syftet med reformen är att sänka den allt dyrare läkemedelsnotan. Tack vare reformen har prisnivån på receptbelagda mediciner minskat med en procent men trots minskningen anser Hans Andersson att refomen hittills kostat mer än det har smakat. -Den har inneburit ökade adminstrationskonstder för apoteken men på längre sikt kan betyda billigare läkemedel eftersom konkurensen mellan läkemedelsproducenterna har ökat, säger Hans Andersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".