Det saknas vikarier på Salberga kriminalvårdsanstalt.

Salberga behöver mer personal

Det behövs mer personal till storfängelset Salberga i Sala. De 250 som jobbar där idag räcker inte till, därför behövs ytterligare cirka 50 personer. Situationen är ansträngd för personalen, som idag får jobba mycket övertid.

Enligt Anna-Stina Fors Sjödin, ställföreträdande kriminalvårdschef på Salberga-anstalten är situationen ansträngd på anstalten eftersom det inte finns några marginaler:

- Man kan väl säga att eftersom vi inte har haft vikarier så har ju befintlig personal fått jobba hårt. Vi har ett ganska högt övertidsuttag. Vi har ju fått lösa vakanser genom omfördelning mellan husen men också via övertid.

- Som arbetsgivare måste vi se till att det här inte blir ett normaltillstånd; övertid är någonting man tar till i nödfall, i undantagsfall. Det ska inte vara det normala sättet att ersätta folk med, säger Anna-Stna Fors Sjödin till P4 Västmanland. 

Salberga-anstalten, som öppnade i somras, är den största kriminalvårdsanläggningen i Sverige med 343 platser för intagna. 250 personer arbetar där idag, de flesta är kriminalvårdare. Men nu har det alltså visat sig att den personalstyrkan inte räcker.

Men hur har det här påverkat säkerheten på anstalten - har man klarat den?

- Det vill jag absolut påstå att vi har gjort. Det här har inte påverkat säkerheten på det sättet, utan det har mer varit ett pysslande och pusslande för att få ihop det, säger Anna-Stina Fors Sjödin.

På Salberga behövs mer personal både på lång och kort sikt. Mest akut är att få ihop en vikariepool på cirka 50 personer.

Men det ser ljusare ut framöver. Intresset för att jobba på anstalten är stort och man rekryterar just nu vikarier.

Dessutom är olika utbildningar till kriminalvårdare på gång. Kriminalvården har kontinuerligt egna utbildningar och måndagen den 3 december startar också en utbildning för 25 personer i samarbete med arbetsförmedlingen i Sala.

Anna-Stina Fors Sjödin ser framtiden an med tillförsikt:

- Min förhoppning är att vi ska ha i alla fall en temporär vikariepool igång på andra sidan årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".