Ändrade apoteksregler förvirrar kunder

Ändringen av läkemedelsförmånerna som trädde i kraft i början oktober har inneburit billigare mediciner, men också merarbete för apotekspersonalen och förvirring bland kunderna.
Men de flesta av de kunder P4 Västmanland talar med på Apoteket Hjorten i Västerås är nöjda. - Det är klart att är det samma medicin ungefär, så är det bara bättre att det blir billigare, säger en kund till P4 Västmanland. Den nya lagen innebär att personalen på apoteken måste byta ut ett receptbelagt läkemedel mot ett likvärdigt, men billigare preparat. - Lagen har inneburit mer jobb eftersom vi hela tiden måste se till att det finns fler olika preparat på lager och därför att vi måste informera kunderna om bytet, berättar Ulla Gustavsson, chefsfarmaceut på Apoteket Hjorten i Västerås. - De flesta apotekskunder accepterar ett byte, men inte alla, och då får de köpa ut den dyrare medicinen och betala mellanskillnaden själva. Apoteket får varje månad en lista från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket på de mediciner som är utbytbara. Enligt lagen måste Apoteket ge ut den för dagen billigaste medicinen. - Det har inneburit att en kund ena gången kan få en medicin, och efter någon månad en som heter något annat. Det här har inneburit en del förvirring bland kunderna, men då får vi se till att förklara för kunden och se till att kunden blir lugn, säger Ulla Gustavsson, chefsfarmaceut på Apoteket Hjorten i Västerås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".