Strejk i alla Sveriges hamnar

Från och med klockan tolv i dag är det strejk i Sveriges alla hamnar. I Västerås har ett hundratal hamnarbetare från Köping och Västerås samlats.
Det är Hamnarbetarförbundet och Transport som tillsammans med andra hamnarbetarfack inom EU lägger ner arbetet. Syftet är att försöka stoppa delar av ett EU-förslag som bland annat ska göra det enklare för nya företag att etablera sig i hamnarna. Det här är den tredje strejken för att försöka stoppa EU-förslaget, som facken menar försämrar sysselsättnings-möjligheterna och villkoren för hamnarbetarna. I Köping och Västerås strejkar närmare etthundra hamnarbetare, och de har samlats i Västerås hamn nu under strejktimmarna. Jan-Olov Sand, huvudskyddsombud i Köpings hamn, säger till P4 Västmanland att strejken är viktig för att upprätthålla säkerheten i hamnarna. Enligt honom är det säkerheten som får stryka på foten när konkurrensen ökar. - Det kommer att bli en arbetsmiljö som i Ryssland eller på Filippinerna. Man får klättra upp tio meter utan säkerhetssele eller någonting. Ramlar man ner så slår man ihjäl sig. Så har vi det inte här, men det är ju det de går in och konkurrerar med - sådant som handlar om säkerheten. Han säger till P4 Västmanland att hamnarbetarna hoppas att strejken leder till att de som bestämmer får upp ögonen och gör något åt situationen. - Det är ju dubbelmoral det här, man talar om vilka bra lagar vi har i Sverige, men det finns ju inte en chans att vi kan följa de lagar som finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".