Fler åker fast för fusk med bilbältet

Förra året bötfälldes rekordmånga för att ha struntat i bilbältet. I Västmanland fick dubbelt så många böta jämfört med året innan, visar polisens statistik.
I hela landet bötfälldes förra året 24 procent fler för att ha struntat i bilbältet än under år 2001. Här i Västmanland bötfälldes dubbelt så många som året innan, enligt polisens statistik. - Jag är inte förvånad. I höstas gjorde vi en mätning som visade att två av tio struntade i bilbältet, säger Peter Eriksson, trafiksäkerhetschef på NTF i Västmanland. Den stora ökningen av bilbältesbrotten förra året förklaras delvis med att polisen i höstas ökade bevakningen. Det skedde i samband med att bötesbeloppet för bilbältesbrott höjdes från 300 till 600 kronor. En annan anledning kan vara att många tycker att det är onödigt att använda bilbältet när man kör en kortare sträcka. - Man har inte förståelse för hur farligt det kan vara att åka utan bilbälte, säger Peter Eriksson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".