Förändringar i kommunhuset väntar i Skinnskatteberg.

Utskott ersätter nämnder i Skinnskatteberg

Skinnskattebergs kommun förändrar sin politiska organisation. Mycket sker internt i kommunhuset, men även Skinnskattebergsborna kommer att märka av förändringarna.

I de allra flesta kommuner i landet arbetar politikerna i nämnder. I Skinnskatteberg ska det politiska arbetet framöver i stället ske i utskott.

Det blir fyra utskott direkt under kommunstyrelsen - ett arbetsutskott, ett tekniskt utskott, ett barn- och utbildningsutskott samt ett vård- och omsorgsutskott.

Det finns en stor fördel med det arbetssättet, enligt kommunalrådet Carina Sandor (fp):

- Vitsen är egentligen att kommunstyrelsen ska få en mer samordnande roll och ha bättre koll på helheten. Det blir fler ärenden som går upp i kommunstyrelsen än tidigare. Då stannade väldigt många ärenden i nämnderna.

Carina Sandor säger att kommunstyrelsen enligt Kommunallagen har ett övergripande ansvar, framför allt för ekonomin.

I princip samtliga partier i kommunen tror att det nya arbetssättet kommer att förbättra ekonomin. Carina Sandor tror på plus i bokslutet redan nästa år.

Med omorganisationen får också Skinnskattebergsborna en ny möjlighet att kunna påverka politiken genom så kallade tillfälliga beredningar, som ligger under kommunfullmäktige.

- När beredningarna utreder frågor som föreningslivet eller kulturlivet så kan man adjungera in människor som jobbar med de frågorna för att de också ska få vara med i utredningarna, så att det inte bara sitter politiker där, säger Carina Sandor till P4 Västmanland.

Förslaget klubbas av kommunfullmäktige om ett par veckor och börjar gälla den första maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".