Bättre tågtrafik närmare verklighet

Miab, Mälarbanans intressenter AB, sa i förmiddags ja till ett förslag från regeringens förhandlare Carl Cederschiöld när det gäller kapaciteten på järnvägen från Stockholm via Västerås till Örebro.

Miab har fått igenom en klausul som säger att staten måste böta 25 miljoner kronor för varje år som går som den inte har gjort allt den har lovat att göra för att förbättra Mälarbanans kapacitet, och nu kan förhandlingarna om pendeltågstunneln under Stockholm - Citybanan - fortsätta.

Landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund tycker att löftena nu från staten låter bra:

- Om de bygger de spår de har lovat för 15 år sedan och betalar oss ett skadestånd för att vi har haft kostnader för att ha kvar ett bolag - Miab, som bara väntar på att få stämma staten - och dessutom lovar de att böta om de inte tänker sköta sig en gång till, då har vi fått det vi vill ha och då ska vi vara nöjda, säger Magnus Edlund.

Mälarbanans intressenter har väntat länge på att staten ska bygga ut kapaciteten i Stockholmsområdet där fjärr- och pendeltåg måste samsas om spåren, och i förslaget till förlikningsavtal som kommunerna och länstrafikhuvudmännen i Miab nu har sagt ja till lovar staten att bygga två nya spår utmed de två som redan finns mellan Barkarby och Kalhäll.

Spåren ska vara dragna senast i december 2015. Annars får staten böta 25 miljoner kronor till Miab för varje år som det försenas, men känner sig Magnus Edlund nu säker på att staten verkligen uppfyller sina åtaganden?

- Nej, jag känner mig inte säker på det. Man har blivit överraskad förut av staten, men vi hoppas att det löser sig den här gången, svarar han och får ytterligare en fråga:

Vad betyder det här idag då?

- Det betyder att det nu finns förutsättningar att komma fram med Citybaneförhandlingarna och faktiskt få till ett avtal där också, svarar Magnus Edlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".