Svårt att upptäcka köttfärsfusk

Gammalt kött blandas med nytt och märks om med ett senare utgångsdatum på fyra av Stockholms största ICA-butiker, rapporterade SVT:s Uppdrag Granskning igår.

Och det är svårt för kommunens livsmedelsinspektörer att upptäcka om butikerna fuskar, menar Andreas Mörén, livsmedelsinspektör i Västerås.

- Det här är väldigt svårt att avgöra om det är ompackat. Det vi kan titta på är om det på lagret ser ut som om man har packat om, om det finns tomma förpackningar som man inte kan redogöra för.

Att upptäcka något sådant kräver dock att inspektören kommer oanmäld, vilket är sällsynt och gör att sannolikheten är väldigt liten att inspektören hittar något. Uppdrag gransknings avslöjande kan i viss mån påverka inspektörerna, tror Mörén.

- Det här kommer inte göra att vi går mer till butiker än i dagsläget, men det kan mycket väl innebära att vi kan ändra på vår kontroll och kanske titta på ett annat sätt och på andra saker just mot märkning, menar Anders Mörén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".