Pengar fattas till äldreskyddsombud

Regeringens vallöfte om att 100 äldreskyddsombud skulle anställas för att motverka vanvård av äldre ser ut att inte kunna infrias.
Enligt en undersökning som Sveriges Radios ekoredaktion har gjort kommer bara drygt 70 av de utlovade skyddsombuden att anställas eftersom pengarna inte räcker till fler. Men att det blir äldreskyddsombud är bra, tycker Carina Johansson enhetschef i Skultuna med ansvar för Vallonens servicehus. - Nu har det kommit så mycket rapporter om vanvård, det är det vi får höra hela tiden. Och det är tråkigt, för det finns mycket bra också, men kanske behövs det ändå en sådan kontroll. Det säger Carina Johansson enhetschef på Vallonens servicehus i Skultuna till SR:s ekoredaktion. I budgeten för 2003 avsatte regeringen 50 miljoner till äldreskyddsombud - 46 till länsstyrelserna och 4 till socialstyrelsen. Pengarna räcker alltså inte till fler än 70 tjänster. I Västerås har kontrollen av hur äldrevården fungerar redan börjat. Monika Hjertqvist från länsstyrelsen i Västmanland intervjuar både personal och boende om de dagliga rutinerna. Vallonen i Skultuna är det nionde äldreboendet i länet som får besök av henne. I de fyra färdiga rapporter som finns är det endast ett äldreboende som klarat sig helt undan kritik. Och det som brister allra mest är dålig dokumentation och att dagliga rutiner bestämmer för mycket över dom boende. - Man gör rutiner utifrån hur det fungerar på ett boende, i stället borde man utgå från vad den boende vill, säger Monika Hjertqvist. - Till exempel kanske man bara berättar vilka mattider som gäller, när man kunde vända på steken och fråga den boende när han eller hon brukar äta, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".