Klinikchefer fråntas beslutanderätt

Från och med idag måste alla nyanställningar inom landstinget godkännas av landstingsdirektören. Klinikcheferna får alltså inte bestämma själva längre.
Att klinikcheferna nu tas ifrån beslutanderätten över anställningarna är en följd av det anställningsstopp som råden från och med idag. - Det kan naturligtvis uppfattas som ett misstroende, men det är inte bakgrunden. Bakgrunden är nu att vidta åtgärder så att vi kan nå den ekonomiska balans som vi har krav på att nå, säger landstingsdirektör Jan Brithon till P4 Västmanland. Landstingets bokslut för 2002 visar ett underskott på 174 miljoner kronor. Anställningstoppet är en av flera åtgärder för att få ordning på landstingets ekonomi, och Jan Brithon medger att det kommer att kännas. - Man måste vara ärlig på den punkten. Det kommer att bli inskränkningar i verksamheten, och det i sin tur kommer naturligtvis att innebära att man kommer att behöva säga nej. Det kan uppstå köer och det kan säkert uppstå andra effekter; att patienter behöver resa osv, säger Jan Brithon. Men socialdemokraten Glenn Andersson, landstingsstyrelsens ordförande, ser åtgärderna som en sätt att värna vården och personalen: - Får vi också ekonomin i balans så får ju vårdtagarna och personalen känna trygghet, säger Glenn Anderson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".