44 JO anmälningar mot Salbergaanstalten

Så många JO-anmälningar har kommit in under mindre än ett halvår. Som vi berättade i nyheterna i måndag morgon har interner anmält bland annat kränkande behandling och problem med telefoner och postgång. Salbergas kriminalvårdschef Christer Fränneby hänvisar till inkörningsproblem och det gör även JO Cecilia Nordenfelt.

JO, Cecilia Nordenfelt, säger att man kan räkna med många JO-anmälningar när en ny anstalt öppnar:

- 44 anmälningar på så kort tid är naturligtvis mycket, och andra sidan får man tänka på att Salberga är en nyöppnad anstalt och att det finns inkörningsproblem behöver man ju inte bli förvånad över, säger hon.

På frågan om det brukar vara många anmälningar när en ny anstalt öppnar svarar Cecilia Nordenfelt:

- Det kan jag inte svara på, jag har inte varit med om att någon anstalt har öppnat tidigare, tror jag.

44 anmälningar på Salberga från sista maj fram till i fredags är många. Som jämförelse kan nämnas att Kumlafängelset JO-anmälts 27 gånger under samma period, Hall 13 och kvinnofängelset Hinseberg 15 gånger. Av Salbergas 44 anmälningarna har JO redan behandlat drygt hälften och i inget fall har Salberga fått kritik. Men i 10 fall som utreds just nu kräver JO en förklaring från Salberga:

- Vi uttalar inte kritik utan att ha haft kontakt med den som i sådana fall blir kritiserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".