Ryan Air nobbar Västerås

Det blir Skavsta utanför Nyköping och inte Västerås flygplats som blir flygbolaget Ryan Airs nya Skandinavienbas. Det meddelade bolaget på en presskonferens i dag. För Skavsta innebär det här 6 nya internationella flyglinjer, 1,5 miljoner passagerare per år och minst 200 nya jobb.
Flygplatsstyrelens ordförande Jan Hammer i Västerås säger att det var realistiskt att tro att Ryan Air skulle välja Västerås flygplats till nya skandinavisk flygnav. Hammer säger i en kommmentar till P4 Västmanland att Västerås har en bättre marknad och bättre förutsättningar, men orsaken att det blir Skavsta är enligt Jan Hammer att bolaget som äger Skavsta, brittiska TBI, också är ägare av andra flygplatser. Ryan Air kommer inte att minska sin trafik i Västerås, tvärtom utökar de trafiken med en avgång till London per dag om ungefär en månad. Västerås flygplats vd, Göran Jansson, gratulerar Skavsta flygplats, och verkar inte särskilt förvånad över att Ryan Air inte valde Västerås. Tidsplanen hade heller inte fungerat om bolaget i stället valt att etablera sin bas i Västerås, menar Göran Jansson. Redan i april planerar Ryan Air att vara i gång med sex nya flyglinjer på Skavsta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".