Föreningens syfte är att stödja hemlösa.

Maktkamp i förening kring hemlösa

Efter en maktkamp inom ”Föreningen kring hemlösa i Västerås” har folkpartisten Jan Rejdnell och moderaten Tomas Salzmann lämnat föreningen.

I förra veckan fick Rejdnell sparken från posten som kassör, och han påstås ha kört över styrelsen och försökt ta över ordförandeskapet i föreningen.

Per-Åke Lindkvist, som arbetar åt Föreningen kring hemlösa i Västerås och som sitter i styrelsen, är skakad:

- Det är helt horribelt. Man har inte velat riktigt ta till sig att det här är vad han (Jan Rejdnell) har hållit på med under en längre tid.

- Men det har varit ganska uppenbart sedan ett par veckor tillbaka vad han sysslar med, säger Per-Åke Lindkvist till P4 Västmanland.

”Föreningen kring hemlösa i Västerås” driver boendet ”Eskadern” på Hässlö.

Föreningen grundades i september och Jan Rejdnell blev då kassör i styrelsen. Men på ett extra årsmöte i mitten av oktober utsågs Rejdnell till föreningens ordförande, och en helt ny styrelse valdes; där kom även Tomas Salzmann med.

Enligt mötesprotokollet ska bland andra Per-Åke Lindkvist ha varit med på mötet - men det är inte sant menar han.

Enligt Per-Åke Lindkvist var den enda utsprungliga styrelsemedlemmen som var med på mötet Jan Rejdnell, som efter detta har agerat som föreningens ordförande i en rad sammanhang.

När ”Föreningen kring hemlösa i Västerås” sökte medlemskap i RFHL, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, reagerade förbundssekreteraren i RFHL, Per Sternbeck.

- Direkt när jag fick höra den här historien och höra vad som försiggick insåg jag att det var ett försök till kapning av föreningen, säger Per Sternbeck till P4 Västmanland.

Per Sternbeck sammankallde den ursprungliga styrelsen till ett möte, där man sparkade Jan Rejdnell från posten som kassör och vidtog andra åtgärder för att återta kontrollen över föreningen.

Under måndagen meddelade Jan Rejdnell och Tomas Salzmann i ett gemensamt pressmeddelande att de avslutar sitt engagemang för föreningen.

De uppger dock en helt annan anledning - att de inte vill att det spekuleras i att deras engagemang som borgerliga politiker skulle gynna föreningen på något otillbörligt sätt.

Jan Rejdnell säger till P4 Västmanland att han har feber och inte orkar ge några kommentarer.

P4 Västmanland har även sökt Tomas Salzmann för en kommentar, men utan att nå honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".