Länsrätt kräver likvidation av pensionsstiftelse

Länsrätten har slagit fast att Västerås Ishockey Klubbs pensionsstiftelse måste likvideras och spelarna få del av pengarna. Klubben gick i konkurs i maj 2000, men pensionsstiftelsen lever fortfarande kvar.
När en pensionsstiftelse avvecklas på grund av arbetsgivarens konkurs ska den enligt lag köpa pensionsförsäkringar till arbetstagarna - i detta fallet spelarna - för pengarna. Det har länsstyrelsen redan tidigare krävt. Men pensionsstiftelsen menar att det är omöjligt, eftersom stiftelsen ska trygga pensioner för spelare under 55 år, samtidigt som en pensionsförsäkring gäller personer över 55 år. Det innebär att kravet inte kan uppfyllas, menade pensionsstiftelsen - och överklagade beslutet till länsrätten. Men länsrätten tycker som länsstyrelsen och kräver att pensionsstiftelsen likvideras och pengarna betalas ut till spelarna i form av pensionsförsäkringar - senast den sista februari i år. Ulf Redemo, vd för bolaget som sköter pensionsstiftelsen, säger till P4 Västmanland att man nu avvaktar ett beslut från Riksskatteverket om det finns möjlighet att teckna pensionsförsäkringar för personer yngre än 55. Så fort man får det svaret vet man om man kan likvidera stiftelsen, menar Ulf Redemo. - Riksskatteverket inser att det här ju är en moment 22-situation där två lagar står mot varandra. Samtidigt menar man att det här är en principfråga; om man beviljar VIK-spelarna att köpa pensionsförsäkringar under 55 år, så kan lika gärna Kajsa Bergqvist och Christian Olsson också köpa det och då är det en politisk fråga, säger Ulf Redemo. Stiftelsen kommer nu att överklaga Länsrättens dom till Kammarrätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".