Ingen dömdes för att ha dödat 68-åringen

I dag kom domarna mot de män som åtalats för dödsmisshandeln av en 68-årig man i Köping. På grund av för många oklarheter om vad som egentligen hänt döms ingen av de tre åtalade männen för dråp, grovt rån eller grovt vållande till annans död, som åklagaren hade yrkat.
Den 68-årige mannen hittades död i sin lägenhet i Köping i oktober förra året. Både kroppen och tillståndet i lägenheten tydde på att han bragts om livet. Obduktionen bekräftade misstankarna. Enligt åklagaren hade en 37-åring och en 18-åring sparkat och slagit mannen i ansiktet och på kroppen på ett synnerligen rått och hänsynslöst sätt. Sedan ska de, enligt åklagaren, ha rånat honom på hans värdesaker; bland annat ska de ha klippt av en guldring från mannens finger när han låg döende på golvet. En 31-åring stod åtalad för grov stöld alternativt häleri. 18-åringen och 31-åringen har förnekat allt, medan 37-åringen erkänt att han gett 68-åringen några knytnävsslag i ansiktet och att han stulit vissa saker av mannen. Tingsrätten menar i sin dom att ingenting av åklagarens bevisning ger några säkra belägg för vad som verkligen hänt i lägenheten. Ingen specifik omständighet går att koppla till en åtgärd av en person. Vad som säkert kan konstateras är, enligt tingsrätten, bara att det varit ett bråk i lägenheten och att ett visst våld har använts - i alla fall vad gäller de knytnävsslag som 37-åringen har erkänt - och att föremål stulits från lägenheten. Tingsrätten menar att det inte är möjligt att fastställa vem som gjort vad, om det har skett i samförstånd med den ene eller andre, eller om möjligen alla tre är delaktiga. Dessutom ska en granne ha hört ett knäppande ljud från den döde mannens lägenhetsdörr klockan tre på morgonen. ''Vad som har hänt i lägenheten mellan midnatt och klockan tre, och vem eller vilka som eventuellt varit där är höljt i dunkel'', enligt domen. Och enligt en DNA-analys kommer en på platsen hittad cigarettfimp från en femte, icke identifierad person. Mot bakgrund av alla oklarheter kan männen inte dömas för dråp, grovt rån eller grovt vållande till annans död, och frikänns alltså från de åtalspunkterna. Tingsrätten dömer de åtalade för grov stöld - men beträffande guldringen inte genom att den klippts från den dödes finger, det skulle nämligen vara omöjligt med den tång som förevisats under rättegången. 37-åringen döms i enlighet med sitt erkännande för misshandel av 68-åringen. Och eftersom ingen dömts för att ha dödat 68-åringen får dödsboet heller inget skadestånd. Två av männen döms till skyddstillsyn: 31-åringen för grov stöld, 18-åringen för grov stöld, häleri och olovlig körning. 37-åringen döms till ett års fängelse för misshandel och grov stöld, men också för bland annat olovlig körning och rattfylleri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".