Västerås nobbar satsning mot spelmissbruk

Trots att spelmissbruket bland de unga ökar i länet vill Västerås Stad inte ge bidrag till information i skolorna om spelandets faror.
Kamratföreningen Spelberoende i Västerås sökte i höstas ett bidrag på 300 000 kronor av Västerås Stad för att gå ut i skolorna och informera om farorna med spelmaskiner och spelande över huvud taget. Men föreningen fick bara 30 000 kronor, och det täcker bara hyra och telefonkostnader. Nu kan föreningen inte satsa på det förebyggande arbetet bland unga. Janko Westergren är ordförande i den ideella föreningen, och han är besviken. - Vi har gjort upp en budget och lagt fram ett handlingsprogram för att ta oss ut i skolorna, men nu får vi inte möjlighet till det. Det är tråkigt, för det är bland de unga som missbruket ökar mest, säger Janko Westergren till P4 Västmanland. En av de farligaste spelen är Jack Vegas-maskinerna, menar han. Det är ett spel riktat till unga som snabbt kan ge ett beroende. - I och med att de är så unga kommer det totala spelmissbruket att öka, och det är katastrofalt. Det drabbar inte bara den spelmissbrukande själv, utan framför allt hans omgivning och anhöriga. Runt varje missbrukare är det i snitt åtta till tio personer till som drabbas, säger Janko Westergren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".