Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här städas glasskross upp efter skadegörelse.

Ungdomarna i länet tar till våld

Niondeklassare i Västmanland är våldsammast i landet, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Niorna i länet ligger högst när det gäller våld, skadegöresle och stöld. Men det förvånar Per Zetterlund på polisens ungdomsrotel i länet.

BRÅ har frågat niondeklassare i landet om de begått brott, och åren 2003 till 2005 låg niorna i Västmanland högst i landet när det gäller våld, stöld och skadegörelse.

Totalt under de senaste 10 åren ligger Västmanland i topp, tillsammans med Stockholm och Blekinge.

- Jag är lite förvånad. Att Västmanland skulle vara värre än andra län, det har jag svårt att tro. Jag tror inte att det är värre här än någon annanstans, säger Per Zetterlund på polisen i Västmanlands ungdomsrotel.

Han medger att det faktum att Västmanland ligger i topp i den mindre smickrande statistiken kan ses som en viss kritik mot polisens brottsförebyggande arbete.

- Vi får titta på det här och ta åt oss, om det är så att vi är sämre än någon annan. Vi kanske ska rikta mer verksamhet mot dem som inte är straffmyndiga, men gör brott i alla fall.

- Vi kanske ska sikta på 14-åringarna i framtiden, det kan ju bli en konsekvens, säger Zetterlund till P4 Västmanland.

Totalt i landet har våldsbrottsligheten under de senaste åren legat på en någorlunda konstant nivå, medan stöld och skadegörelse minskar.

BRÅ:s rapport bygger på en undersökning där elever i årskurs nio anonymt svarat på frågor om delaktighet i brott. Det är första gången myndigheten tittar på hur ungdomsbrottsligheten ser ut på regional nivå.

Fredligast är eleverna i Västerbotten och Västernorrland, enligt undersökningen.

***

Niorna i länet 1995-2005:

  • Begått stöld: 65,4 procent
  • Begått skadegörelse: 41,5 procent (högst i landet)
  • Begått våldsbrott: 21,0 procent

Niorna i länet 2003-2005:

  • Begått stöld: 65,4 procent (högst i landet)
  • Begått skadegörelse: 39,2 procent (högst i landet)
  • Begått våld: 22,3 procent (högst i landet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".