Kyrkoherde Henrik Rydberg.

Företagsam församling vill hindra insyn

Västanfors församling i Fagersta driver nu så många olika verksamheter utanför kyrkan att den måste börja tänka mer affärsmässigt.

Därför har församlingen nu bildat dotterbolag för att hindra att konkurrenterna har insyn i affärerna.

Tidigare har viktiga beslut fattats i Kyrkorådet, och besluten har varit offentliga.

Västanfors församling driver en grundskola, ett behandlingshem för narkomaner och en begravningsbyrå.

I startgroparna finns också ett daghem i Västerås, en integrerad särskola i Fagersta och försäljning av ett nytt slags trygghetslarm.

Tidigare har viktiga beslut om dessa verksamheter fattats i Kyrkorådet, och besluten har varit offentliga.

Nu har istället församlingen skapat en struktur där viktiga beslut fattas i nybildade dotterbolag, som lyder under Kyrkorådet.

Det gör att insynen minskar, säger kyrkoherde Henrik Rydberg:

- Om man skulle hitta på en idé som är så speciell så att andra är intresserade av den och stjäla idén, så måste man ha möjlighet att inte tala högt och offentligt om vissa frågor innan det är moget att sjösätta.

- Det kan man uppnå genom att ha förtroendevalda som sitter i en bolagsstyrelse, som fattar beslut som de vet är i linje med Kyrkorådets önskan, men man behöver inte fatta besluten i Kyrkorådet, säger Henrik Rydberg till P4 Västmanland.

Han tar begravningsbyråverksamheten som exempel. Där har konkurrenter överklagat beslut som fattats i kyrkoråd i Kungsör, Hällefors, Härnösand och Smedjebacken.

- Det är ju en ren konkurrenssituation, där våra konkurrenter utnyttjar ett inomkyrkligt system för våra medlemmar som aldrig var avsett för att underlätta för konkurrenter, säger Henrik Rydberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".