Konsult anlitades utan upphandling

Skinnskattebergs kommun har i fyra år anlitat en näringslivskonsult för miljonbelopp utan att ha lämnat ut uppdraget till offentlig upphandling. Och vid varje tillfälle som man framgångsrikt ansökt om EU bidrag för olika projekt har kommunledningen undertecknat en försäkran att man följt upphandlingslagen.
Det var 1998 som Skinnskattebergs kommun första gången anlitade konsulten. En man med stor erfarenhet att umgås med företagare och att ragga nya företag till orten. Många nya företag har också flyttat till den lilla bergslagskommunen under de år har jobbat för kommunen. Men trots att hans företag lyft miljonbelopp av kommunen har hans tjänster aldrig konkurrensutsatts. Något som klart och tydligt framgår av alla EU-ansökningsblanketter skall ske. Kommunledningen i Skinnskatteberg har också vid varje ansökan skrivit på att man på ett erfoderligt sett följt lagen om offentlig upphandling. "Förfarandet innebär att andra konsulter stängts ute", konstaterar Hans Jansson som på länsstyrelsen handlägger EU ansökningar från kommunerna. Han ifrågasätter också vad som skulle h'ända om förfaringssättet skulle granskas av en EU revisor. Skinnskattebergs kommun har även till nästa beslutmöte om EU-bidrag några ansökningar inlämnade, då med konsulten som projektledare. Inte heller denna gång har någon offentlig upphandling gjorts. Den nuvarande komunchefen Carina Sandor hänvisar till Svenska kommunförbundet som säger att "om särskilda skäl föreligger kan man slippa den offentliga upphandlingen". Men vad som är särskilda skäl går inte att få svar på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".