Stafettläkare ger sämre vård

Inhyrd vårdpersonal gör att vården riskerar att bli sämre. Den bedömningen gör Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Örebro.
- I de allra flesta fall får du en sämre vård, säger Dan Andersson. Att hyra in läkare ökar pressen på ordinarie personal, enligt Dan Andersson, som ser stafettläkarna som ett hot mot patientsäkerheten. - Det blir en fragmentarisk, sönderhackad vård med dålig patientkontinuitet och stora risker att missa information i vården. Landstingsförbundet vill få bort systemet med stafettläkarna, men först måste man gå till botten med varför den här typen av arbetsform dykt upp, menar Dan Andersson. - Landstinget måste se över sin personalpolitik och skapa attraktiva arbetsplatser för att få tillbaka personalen till de ordinarie arbetsplatserna och behålla dem där, avslutar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".