Motion på recept införs i hela länet

Nu ska motion på recept införas i hela västmanlands län. Det beslutade landstingsstyrelsen i veckan.

Pilotprojektet OFA - ordinerad fyskisk aktivitet, har pågått i kommunerna Köping, Arboga, Kungsör och Hallstahammar sen i september 2006.

Hedvig Olin är projektledare och säger att försöket har gett goda resultat.

-Det har fungerat, vi har fått ett bra underlag för hur vi ska bredda inför det här nu när det ska införas i Sala, Västerås och Fagersta, säger hon.

Vanliga åkommor som behandlats med motion är högt blodtryck, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. I pilotprojektet har det visat sig att nästan 90 % av patienterna som har fått recept på motion har ökat sin fysiska aktivitetsnivå.

Berit Ulander bor i Hallstahammar och har blivit ordinerad motion då hon lider av högt blodtryck och diabetes.

-Ja, det här ju sådana saker som man är medveten om vad man bör göra men man kanske inte tar tag i det. Är det så att man får en ordination då lyder man. Nu efter helgerna ska jag försöka komma med i någon sådan här vattengymnastik, eller simma. Det är den motionsformen som passar mig bäst säger, Berit Ulander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".