Hemmatest kan bli aktuellt för cellprovtagning

På trettio år har andelen kvinnor i Västmanlands län som drabbas av livmoderhalscancer halverats.

Anledningen är enligt forskare de regelbundna cellprovskontrollerna.

På riksplanet kan man se att majoriteten av alla cancerfall som upptäcks finns bland de kvinnor som inte gått på sina kontroller.

Bengt Andrae är ordförande i Referensgruppen för Livmoderhalscancerprevention och arbetar med hur man ska kunna nå dem som inte gör sina kontroller. Han menar att det bland annat handlar om okunskap, att kvinnor inte genomför provtagningen.

-Det finns en mängd olika orsaker. Det här handlar om att man inte förstår att det här är förebyggande, utan att man vill undvika ett besked om en cancer. Men det här handlar om att hitta förstadier.

Två tredjedelar av alla fall av livmoderhalscancer upptäcks är hos de 20 procent av kvinnorna som inte kommit på cellprovtagning så ofta som de kallats. De här kvinnorna har också oftare en allvarligare form av cancer när den upptäcks.

För att fler ska kunna komma på sina tester menar Bengt Andrae att landstingen bör göra det så enkelt som möjligt. Man ska få en tid och den ska vara lätt att boka om.

För de som ändå inte kommer kan ett försök som pågår i Uppsala vara intressant, menar Bengt Andrae.  Där har man skickat hem tester som kvinnor kan göra själva. Testerna har skickats till 2000 kvinnor i ålder 40 till 60 år som inte kommit till cellprovtagningen på över sex år.

- Det här är en väldigt intressant tanke. Och det har visat sig att ungefär en tredjedel av de som blir erbjudna sådana här prover, de tar provet, säger han.

Försöket kan komma att spridas till resten av landet framöver för att öka andelen kvinnor som gör testet. men Bengt Andrae tycker att man då ska välja att satsa i första hand på kvinnor som är över 60 år som inte deltagit i provtagning.   

- Vi ska se till att vi har en struktur för det och vi ska se till att det blir utvärderat och om den är bra, då kan man tänka sig att man sprider detta.           

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".