Norbergs församling sparar energi

Norbergs församling i Västerås stift har lyckats minska sin energiförbrukning rejält, och är därmed ett gott exempel på att det går.

Annars är det många av Svenska kyrkans byggnader som står uppvärmda i onödan.

Församlingarna skulle kunna spara både pengar och miljö genom energisparande åtgärder.

I Norbergs församling har Peter Lind gått igenom alla lokaler och lyckats minska energiförbrukningen kraftigt; med en tredjedel i kyrkan och cirka 40 procent i församlingshemmet.

Det låter ganska mycket?

– Ja, det gör det, men ofta blir man hemmablind när man går i samma lokaler hela tiden. Man tänker inte på vad man faktiskt kan göra, säger Peter Lind. 

Norbergs församling har bytt från elvärme till fjärrvärme och överlag bytt ut belysningen till energisnålare slag.

Men den kanske viktigaste åtgärden är att kyrkans temperatur sänkts till mellan tolv och fjorton grader när den inte används.

Peter Lind har på uppdrag av Västerås stift gått igenom ett tiotal av stiftets cirka 100 kyrkor, och säger att det finns många miljöskadliga lösningar kvar:

– Ibland kan det vara direktverkande el, ibland kan det vara vattenburen värme av något slag, olja kan det vara.

Är det många kyrkor som står och drar en massa energi i onödan?

– Ja, det vågar jag påstå.

Svenska kyrkan har ungefär 20 000 byggnader och 3 300 kyrkor. Enligt den ideella föreningen ”Etik och energi”, som stöds av fem av landets 13 stift, skulle man på sikt kunna använda 50 procent mindre energi - en besparing som motsvarar förbrukningen i en medelsvensk stad.

Utanför kyrkan Norberg lyser starka lampor upp fasaden. De är på 800 watt i stället för de tidigare, som var på 8 000 watt, enligt Peter Lind.

Trots alla investeringar som gjorts i ny teknik får man snabbt igen alla satsade pengar, säger han:

– Jag tror inte att det var någonting som tog speciellt lång tid att tjäna in här. Så det har varit rena pengar i fickan.

(Reporter: Anders Jelmin, Ekot.)