Datorn orsakar skador - även på golfbanan

Arbete framför datorn orsakar belastningsskador. Därför genomför Arbetsmiljöinspektionen nu en kampanj där man besöker datorarbetsplatser - men inte ställen som förknippas med datorer. Västerås Golfklubb har till exempel fått besök...
- På en golfbana är det mycket grönytemaskiner och kemikalier. Men även här arbetar personal året om. Det är precis som på vilket företag som helst - ett intensivt datorarbete, säger Ing-Marie Bjurstedt, inspektör påArbetsmiljöinspektionen. Belastningsskadorna orsakade av arbete framför datorn ökar fortfarande, och är det område där man har flest sjukskrivningar. Därför genomför Arbetsmiljöinspektionen nu för tredje gången en kampanj, där man inspekterar just datorarbetsplatser. Under den här och nästa vecka besöker man ett 50-tal kontors- och datorarbetsplatser i Västmanland. Men inte arbetsplatser som man direkt förknippar med datorer. Västerås Golfklubb, som besöktes igår, är ett exempel. Det man tittar på är bland annat arbetplatsens utformning som t. ex stol och datorbord. Men lika viktigt är att den som arbetar vid datorn kan ta tillräckligt med raster och variera sitt arbete med andra arbetsuppgifter. Mycket har blivit bättre under de senaste åren, men det finns fortfarande saker att förbättra. - Framför allt är det ljusförhållandena som vi kan hjälpa till att försöka komma till rätta med, säger Ing-Marie Bjurstedt till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".