Underskott för Västerås Stad

Bokslutet för Västerås Stad visar ett underskott för år 2002 på 26 miljoner kronor. - Inte roligt, säger kommunalrådet Åke Hillman.
För första gången sedan 1996 visar bokslutet för Västerås Stad ett underskott. Minus 26 miljoner kronor blev resultatet för år 2002; detta på en budget på 4 miljarder kronor. Året innan blev det ett överskott på 29 miljoner. Men resultatet är ändå bättre än vad prognosen förutspådde i höstas. Då befarades att kommunen skulle hamna på ett underskott på över 50 miljoner kronor. Det är stora skillnader mellan de olika nämnderna. Barn- och ungdomsnämnden och utförarorganisationen ProAros fick tillsammans ett överskott på 36 miljoner kronor. Sämre gick det för Individ- och familjenämnden och Äldre- och handikappnämnden, som tillsammans hade ett minus på 55 miljoner kronor. För att säkra kvalitén behöver de båda nämnderna få mer pengar, säger det socialdemokratiske kommunalrådet Åke Hillman. - Det kommer att krävas ytterligare resurser om vi ska kunna bibehålla en god standard inom de här områdena. Västerås Stad har en buffert på 90 miljoner kronor som nu kan komma till användning. - Vi har ju haft några goda år när vi kunnat stoppa undan pengar till sådana här situationer, säger Åke Hillman till P4 Västmanland. Men han tycker att det är bekymmersamt att det finns områden där det inte är ekonomisk balans. - Har man budgetar är de till för att hållas. Att Västerås Stad har ett underskott i bokslutet för första gången på sju år är inte roligt, tycker Hillman. - Men nu har vi ju den här buffertfonden, så vi har ju en viss marginal. Men det är klart - vi kommer att få jobba för att få en ekonomi i balans, säger Åke Hillman till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".