Allt fler polisanmälningar sker på nätet

Allt fler västmanlänningar väljer att göra polisanmälningar via internet.

Uppemot åtta procent av alla anmälningar om mindre allvarliga brott, som exempelvis cykelstölder och källarinbrott, sker nu på nätet.

Men polisen vill att fler utnyttjar möjligheten.

Sedan drygt ett år tillbaka, 30 oktober 2006, kan den som råkat ut för enklare typer av brott göra sin anmälan via polisens hemsida. Det kan handla om till exempel bil-, moped- och cykelstölder, inbrott i källare och förråd eller fickstölder.

Bo Jansson, chef på polisens kontaktcenter i Västmanland som tar emot anmälningarna, säger att det finns många fördelar med den här typen av anmälningar:

- Det underlättar ju för allmänheten, man behöver inte sitta i någon telefonkö, man kan sätta sig ner vid sin dator och skriva sin anmälan när man själv känner för det. Det underlättar kanske även för oss. De som anmäler skriver ju in alla uppgifter själva och vi får kontrollera att de är rätt bara, så vi ser väldigt positivt på det här, säger han.

Nu sker cirka åtta procent av alla polisanmälningar i Västmanland via internet, men polisen vill att det ska bli fler. Målet är tio procent men det har man inte lyckats nå ännu.

- Jag tror att det har varit lite dålig reklam för det helt enkelt. Det borde vara liter mer upplysning hur man går tillväga. Från rikspolisstyrelsens sida tycker jag att man ska gå ut med en reklamkampanj, säger Bo Jansson. Och det verkar som att det blir verklighet. Ulf Sköld, ansvarig på rikspolisstyrelsen, berättar att man just nu planerar för en rikstäckande informationskampanj som kommer att genomföras någon gång under första halvåret i år. På sikt, när fler upptäckt möjligheten att göra polisanmälningar på nätet, tycker Bo Jansson att man borde man vidareutveckla satsningen:

- Nu tar vi ju de enklaste anmälningarna. Det går säkert att utveckla det så att man tar mer avancerade anmälningar, säger han.