Lo och varg ska räknas i Västmanland

Under lördagen ska rovdjuren i länet inventeras. Lodjuren och vargarna ska räknas. Flera hundra jägare drar ut i skogen för att spåra djuren i snön som täcker marken.
Länet är indelat i områden som motsvarar en kvadratmil. För varje sådant område finns särskilda personer som ska bakspåra djuren till den punkt där de befann sig under snöfallet. På så sätt kan man säkerställa att de inte har samband med andra familjegrupper som eventuellt finns i närheten. - Indikationer från Grimsö forskningsstation visar att det finns cirka 70 lodjur i Västmanlands län och det är fler än det någonsin varit under de senaste 200 åren. Det säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent på jägarförbundet, till P4 Västmanland. Varg däremot finns det inte lika mycket av. - Det finns kanske en varg i länet, säger Lars Björk. Resultatet från räkningen i helgen ligger sedan till grund för bedömningen av hur många lodjur och vargar som det finns i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".