Inget finskt äldreboende i Norberg

I Norberg bor fler finsktalande pensionärer än i någon annan kommun i länet. I tre år har de försökt få kommunen att inrätta ett speciellt äldreboende, men fått nej på grund av pengabrist.
Istället för ett finskt äldreboende ska socialförvaltningen försöka finna två-språkig personal som kan prata med de gamla. - Det är viktigt att få tala sitt modersmål, särskilt när man blir äldre, säger Vilho Koivunen, en av de många pensionärer i Norberg som har finska som modersmål. - Somliga har bott 45 år i Sverige, men kan inte riktig svenska ändå. Många kan svenska, men när man blir gammal försvinner det ''nya'' språket. Vilho Koivunen menar att det finns risk för isolering om de gamla inte får tala sitt modersmål. - Det är viktigt att de gamla får lite kontakt med andra. Därför är det viktigt att få ett finskspråkigt ålderdomshem, säger Vilho Koivunen till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".