Sala

Salberga bygger eget kök

Salberga-anstalten i Sala ska nu få ett eget kök.

Hittills har fängelset beställt färdiga matportioner, men snart ska man kunna laga matportionerna själv.

Kriminalvårdschef Christer Fränneby berättar för P4 Västmanland att det är ett så kallat ”cook and chill-kök”, där man lagar maten, kyler ner den och sedan levererar den i portioner till internerna.

Enligt Christer Fränneby kommer fängelset att bli mer flexibelt med det egna köket, eftersom antalet matportioner kan variera.

Förutom kök ska det också byggas fler förråd och personalutrymmen, bland annat omklädningsrum.

Just nu pågår upphandlingen och byggstart blir senast i sommar, tror Christer Fränneby.

Själva byggnaden finns redan, men den blev tillgänglig för anstalten först sedan Samhall flyttat ut.

När köket är klart kommer 3-4 personer att anställas och de ska också kunna hjälpa interner med matlagning, enligt Christer Fränneby:

- En viktig faktor är att den kökspersonal som då arbetar här inte bara ska jobba mot köket, utan också höja kvaliteten ute på de förvaltningskök vi har på enheterna där de intagna lagar mat, så att vi följer livsmedelslagstiftning och att vi har en bra näringsrik mat, säger kriminalvårdschef Christer Fränneby till P4 Västmanland.